Muhammed Alperen İmamoğulları

Neden Freelance Videographer ile Çalışmalısınız?

fujifilm x-t4

Diyelim ki küçük ölçekte bir işletme sahibisiniz; kafeniz, restoranınız, yahut el emeği ürettiğiniz ürünleriniz var ve sosyal medyada bir tanıtım filmi çekmek istiyorsunuz. Böyle bir durumda önünüzdeki seçenekler nelerdir? Bu yazımda bunları konuşalım istiyorum. 

Tabii ki ilk ve en kolay olan seçim, cep telefonunuzu kullanarak kendiniz bir video çekmeniz. İdeal değil ve diğer seçeneklere oranla çok amatör görünecek, o yüzden bu seçeneği sadece reklam bütçesi çok kısıtlı olan hatta hiç olmayan işletmelere öneriyorum. Telefonunuzla bir video çekin ve ürününüz/işletmeniz neyse anlatın. En kalitesiz içerik bile hiç içerik üretmemekten daha iyidir. 

İkinci seçenek kendi stüdyonuzu kurmak. Biraz vakit ayırıp, güzel bir kamera, işinizi görecek bir ışık ve ses ekipmanlarıyla kendi prodüksiyonunuzu kendiniz üstlenebilirsiniz. Öğrenmek biraz zaman alacaktır ve kamera kullanmayı, ışık ve ses ekipmanlarını kurmayı; video editlemeyi basit ses düzenlemelerini yapmayı öğrenmeniz gerekiyor. Telif hakkı problemi yaşamayacağınız müzik ve görsellere erişebileceğiniz bir abonelik sistemine de(envato, artlist, musicbed vs.) kayıt olmanız sizin için faydalı olacaktır. Bu seçeneği gerçekten her şeye sahip olmanız gerekiyorsa ve bolca vaktiniz ve paranız varsa öneriyorum, aksi takdirde bu bütçeyi daha faydalı bir yönde harcayabilirsiniz. 

Bu ikinci seçeneğe bir alternatif daha ekleyebiliriz, in-house(kendi personeliniz) bir videographer ile çalışmak. Bunun avantajı size video prodüksiyon ile ilgili profesyonel destek sağlayacak birinin her daim yanınızda olması. Fakat stüdyo kurma ücretine bir de videographer barındırma masrafı eklenecek. Bu yazıyı yazdığım sırada (Aralık 2021) videographer maaşları 5000-15.000TL gibi bir yelpazede geziniyor. Düşük maaş vererek bir videographer ile uzun süre çalışabileceğinizi düşünüyorsanız, bol şans. 

Üçüncü seçenek bir reklam ajansıyla çalışmak. Reklam ajanslarıyla çalışmanın iyi yanı karşınızda bir ekip olmasıdır. Eğer iyi bir ajansla çalışıyorsanız size görüntü yönetmeni, kamera asistanı, ses ve ışık ekibinden oluşan bir kadroyla yardımcı olacaklardır. Bir video ajansla çalıştığınızda eğer işinin ehli insanlarsa öncelikle sizinle bir toplantı yapıp ihtiyacınızın ne olduğuna karar verilir ve çekim günü için bir tarih belirlenir, ardından ekip gelir, çekimi yapar, sonrasında video montajın ne zaman biteceği, bitince sizin kaç revize hakkınızın olduğu ve revize hakkınız bittikten sonraki revizelerin ücreti önceden belli olmalıdır. 

Ajansların aynı anda bir sürü müşterileri vardır ve ilgi odakları bu müşterilere bölünmüş şekildedir. Ayrıca ajansla çalışmak epey pahalı olabilir, özellikle küçük ve orta ölçekli bir işletme için bu ücreti vermek, karşılığında alacağınız faydaya değmeyebilir. Bu yüzden bu seçeneği uluslararası çalışan büyük şirketlere ve gerçekten para konusunda hiçbir sıkıntısı olmayan firmalara tavsiye ediyorum. 

Dördüncü seçenek, bir freelancer ile çalışmak. İki tür freelance çalışan vardır, bunu iyi ayırt etmek gerekir. Birinci tür tecrübesizdir, bir yerde iş bulamamıştır, bu yüzden freelance ucuz hizmet vererek hem tecrübe edinmeye hem para kazanmaya çalışır. Bu türle çalışmak zordur. 

İkinci tür tecrübelidir, ajanslarda, setlerde çalışmış, hem iş konusunda hem film yapımı konusunda kendini geliştirmiştir. O seviyeye geldikten sonra da yaptığı işe ve tecrübesine olan güveni sayesinde, bu işi freelance yapabileceğine kanaat getirmiştir. 

yönetmen kamera elma
2013 yılında Anadolu Üniversitesi’nde bir film çekiminden.

Freelance videographer ile çalışmanın bir çok avantajı vardır. Öncelikle fiyatı herhangi bir ajansa kıyasla daha makuldur. Ve size bir ajanstan çok daha fazla ilgi alaka gösterir. Yani daha az ödersiniz, daha çok ilgi alırsınız. 

Freelance videographer ‘one man band’ dediğimiz, tek başına bir ekip gücündedir. Kendi ekipmanına sahiptir, bu yüzden ekipman masrafı yapmanız gerekmez. Neyi nasıl kullanacağını iyi bilir, ışık, ses, kompozisyon, hikaye anlatımı konusunda tecrübelidir. Size hem reklam ve hikaye anlatımı konusunda iyi bir danışman olur, hem de ürünlerinizi ve işletmenizi dünyaya duyurmanız için en iyi yol haritasını belirler. Eğer küçük/orta ölçekli bir işletme sahibiyseniz ve kendi bünyenizde bir pazarlama ekibine sahip değilseniz, bu işi bir freelance videographer ile yapmanızda fayda var.

Mail Listesine Kayıt Ol

Mail listemize kayıt olarak öykülerden ve yeni yazılardan haberdar olun.

Kayıt olduğunuz için teşekkürler.

Bir şeyler yanlış gitti.