Muhammed Alperen İmamoğulları

Hangi Ekipmanı Neden Kullanıyorum? -3- ND Filtre

ND filtre fotoğraf makineniz için güneş gözlüğü gibidir, içeriye giren ışığın azalmasını sağlar. Peki bunu neden isteyesiniz? Işığın çok olması bizim için iyidir, değil mi?

I find your lack of light disturbing.
You dont know the power of the Dark Side.

Cevabın hayır olduğunu duymak pek çoğunuzu şaşırtabilir, özellikle profesyonel anlamda kamera kullanmaya yeni başlayanlarınızı. Çoğu zaman olduğu gibi kontrolsüz güç, güç değildir. Işık bizim için gereklidir fakat miktarını ve şeklini kontrol edebilmemiz gerekir. Hiç öğlen vakti sert bir güneşin altında çekim yapmaya çalıştınız mı? O çok sevdiğiniz f1.8 lensinizi f1.8’de kullanamadınız değil mi? Ve shutter ayarınız da 1/1250 filan gibi korkunç bir seviyeye gelmek zorunda kaldı, aksi halde vizörden bakınca gördüğünüz tek şey kocaman bir beyazlık olacaktı. Sonuç olarak istediğiniz fotoğrafı elde edemediniz. 

Peki hiç parlak bir günde video çekmeye çalıştınız mı? 180 derece kuralını (basitçe: doğal bir hareket için kaç fps çekiyorsanız iki katı shutter hızı ayarlamanız gerekir. Örneğin 30fps için 1/60 shutter.) uygulamakta zorlandınız ve mecburen yine saçma bir shutter değeriyle çekim yaptınız değil mi? Sonuçta elde ettiğiniz video kaydında görüntünün neye benzediğini hayal edebiliyorum. Jitter (titreme) dolu ve doğal hareketten uzak bir video. İğrenç. 

Bu noktada devreye ND (Neutral Density) filtreler giriyor. İçeriye giren ışık miktarını azaltarak, lensimizi en açık f değerinde kullanmaya devam edebiliriz. Çünkü ışığı kontrol etmek için diyafram kısmak yerine, ND filtre kullanarak kısmışızdır. 

Variable(Değişken) ND Filtre kullanarak ışığın şiddetini kontrol edebilirsiniz.

Yahut benim çok sevdiğim ve fotoğraf makineleriyle ilk tanıştığımda bir türlü nasıl yapıldığını çözemediğim bir şey var. Uzun pozlama(long shutter) fotoğraf çekimleri. Bir ND filtreniz yoksa, gündüz uzun pozlama yapınca fotoğrafınız bembeyaz, çamaşır suyuyla yıkanmış gibi görünür. 

Örneğin bu fotoğrafı ben sabah saatlerinde henüz ortalık karanlıkken, hiçbir filtre kullanmadan çektim.

ND Filtre Kullanmadan Çekilmiş Fotoğraf

ISO160 F11 10.0S 51mm
ND Filtre kullanmadan çekilmiş fotoğraf. ISO 160 F11 10.0S 51mm

Yani biraz kendi kendini açıkladığını düşünüyorum görselin. Gökyüzü nerde? Binalar nerde, şehir nerede? Evet orada bir şehir var mesela ama bunu size anlatamıyorum. 

Gelin bir de ND filtre kullanarak çektiğim fotoğrafa bakalım. 

ND Filtre kullanarak çekilmiş fotoğraf. ISO 160 F11 10.0S 51mm
ND Filtre kullanarak çekilmiş fotoğraf. ISO 160 F11 10.0S 51mm

Olay nereden nereye geldi inanabiliyor musunuz? Ben şehrin her yerini net çekmek istediğim için yüksek bir F değeri seçtim, tabii ki siz daha farklı objeler çekerken daha düşük f değerleri de kullanabilirsiniz. Fakat f11 diyafram değerinde dahi ND kullanmayınca fotoğrafın ne kadar parlak olduğunu görüyorsunuz. İkinci fotoğrafta ise ışığı kontrol edebildiğim için istediğim görüntüyü elde etmem çok daha kolay oldu. Yolda geçen araçların ışıkları, gökyüzünün hafif bir pembe tondan mavinin en güzel tonlarına geçişi, uzaktaki binanın sarı metalik tonda parlayışı ve tüm şehrin göze hoş gelecek bir netlikte önümüzde uzanması harika. ND filtre olmadan bütün bunları bir araya getirmek çok zor olurdu. 

Ben URTH marka bir ND filtre kullanıyorum. Aldığınız her ürün için beş fidan diktiklerini iddia eden, çevrecilik odaklı bir şirket. En azından pazarlama stratejileri bu yönde. 

URTH / Gobe filtreyi tabii ki ağaç dikiyorlar diye seçmedim. ND filtreler çok pahalı olabiliyor, özellikle de variable(değişken) ND filtrelerden bahsediyorsak fiyat uçuyor da uçuyor. Ucuz olanlara yöneldiğiniz zaman görüntünüz üzerinde istenmeyen etkilere yol açması kaçınılmaz. Bazı ucuz filtreler görüntü kalitesini düşürüp netilği engellerken, bazıları sarı bazıları mor tonlar yansıtıyor. Duruma göre bunlar fotoğrafı düzenlerken düzeltilebilecek şeyler fakat ben uzun uzun fotoğraf düzenlemektense, makineden alabileceğim en iyi sonucu almak ve sadece minik oynamalar yapmaktan hoşlanıyorum. 

URTH ND Filtre ambalajını açarken ‘beş ağaç diktiniz’ yazısı çıkıyor.

URTH filtreler burada devreye giriyor. Hem görüntü üzerinde kötü bir etkisi yok, hem makul fiyatlı, hem de kaliteli. Ben “Urth x Gobe 77 mm ND2-32 (1-5 Duruş) Değişken ND Lens Filtresi (Plus+)” modelini kullanıyorum. Özellikle video çekerken 180 derece shutter kuralına uymama imkan sağlıyor, bundan çok daha yoğun ve çok daha karanlık ND filtreler de bulmak mümkün, o filtreleri genelde landscape fotoğrafçıları ve uzun pozlama(long shutter) çekim yapan fotoğrafçılar kullanıyor. Video içinse benimki gibi değişken ve 1-5 stop ışık kontrolü sağlayan bir ND almak en pratik yöntem. 

Ben genelde gündüz vakti çekim yaptığım için ND filtrem kameramdan hiç ayrılmıyor diyebilirim. Bu yüzden çektiğim fotoğrafların hemen hepsinde ND kullanmışımdır. Aşağıya ND kullanarak çekilmiş örnek fotoğraflar ve videolar bırakıyorum ve kaliteli bir ND filtre edinmenizi şiddetle tavsiye ediyorum, zira bir lüks ya da bir efekt değil, ışığı kontrol etmek için şart bir ihtiyaç. 

Mail Listesine Kayıt Ol

Mail listemize kayıt olarak öykülerden ve yeni yazılardan haberdar olun.

Kayıt olduğunuz için teşekkürler.

Bir şeyler yanlış gitti.